Postkolonialt perspektiv i litteraturen!

Jag har i ett skolprojekt s k "Från Granada till Haiti" studerat olika litteraturtexter och böcker från olika perspektiv. Om man vill gräva djupare i något, t.ex en novell, kan man diskutera hur boken framställs utifrån begrepp samt perspektiv, vilket jag rekommenderar att ni testar. På så vis kan man förstå (inte alltid) mer konkret vad författaren vill förmedla. Tillsammans med mina projektkamrater har vi idag diskuterat halva novellen "Populärmusik från Vittula" där vi alltid tänker från de olika aspekterna, och det som är mest aktuellt för oss nu är nämligen - det postkoloniala perspektivet.
Vi pratade om en hel del intressanta och betydande saker med det postkoloniala i bakhuvudet hela tiden. Vi analyserade de olika begreppen centrum/periferi, "Vi" och "De andra", normer och värderingar, identitet och språkets betydelse. Utifrån diskutionen hoppades vi på att få en bra överblick om vad denna hittills fantastiska bok har för mening och "undermedvetet budskap".
Ett av begreppen som jag/vi fastnade för var "Identitet". Vad är det egentligen som påverkar och formar karaktärerna? Vi tänkte att det i främsta fall är ens egen familj och släkt som påverkar hur man är som person. Kort sagt, hur man blir uppfostrad. Ett exempel (utan att avslöja för mycket) är hur en av huvudkaraktärerna blivit formad utifrån hans egen tystlåtna familj. I hans hem är tystnaden ett sätt att kommunicera, vilket han sedan använder sig av ute på egen hand.
Vi tänkte också att dessa "tornedalningar" som bor högst upp i Sverige, rent utav föds in i sin identitet. Precis som du, kära läsare, föds som stockholmare, skåning eller göteborgare osv. Eftersom dessa människor lever vid sidan av samhället har det en stor påverkan på vem de är som personer. De lever i periferin vilket påverkar deras personligheter!
Sedan hade vi en massa andra intressanta tankar men det skulle ta veckor att få det nedskrivet, så istället tänkte jag återgå till mitt "eget" projekt - "Från Bloggen till Soffan! See youu!

RSS 2.0